Seznam zakázaných prací

17.09.2015 16:25

SAW Logo

Jistě jste zaregistrovali, nebo Vás na tuto skutečnost uvědomila Vaše osoba odborně způsobilá v prevenci rizik, že od 1. 9. 2015 došlo ke zrušení vyhlášky č. 288/2003 Sb., a jejímu nahrazení vyhláškou č. 180/2015 Sb., o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích a pracovištích, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a o podmínkách, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích).

Jelikož je vyhláška více, či méně nepřehledná, je tu pro Vás připravena její tabulková podoba - seznam zakázaných prací. V tabulce jsou uvedeny konkrétní práce a příslušné skupiny zaměstnanců. V tabulce jsou zahrnuty i práce, které jsou zakázány Zákoníkem práce.

V ČR je bohužel zcela běžnou praxí, že dodavatelé služeb BOZP tyto seznamy, svým klientům prodávali za neúměrné peníze. Defakto klientovi prodali / prodávají jen zkopírovanou, volně a zdrama dostupnou vyhlášku, často se špatným formátováním (kvůli onomu kopírování).

Vy už na tyto nekalé praktiky naletět nemusíte. Stačí si stáhnout náš seznam, v něm např. označit práce, které ve vašich podmínkách přicházejí v úvahu a případně doplnit další práce, které si nepřejete, aby zaměstnanci s ohledem na bezpečnost konali, dokument vydat a dát na vědomí zaměstnancům. Zejména však zajistěte, aby byl dokument v praxi dodržován, tj. aby ohrožené skupiny zaměstnanců nekonali pro ně zakázané práce!

Pokud chcete mít bezpečnost práce nebo požární ochranu zajištěnu precizně a zejména odpovědně, neváhejte využít kontaktních informací.

SAW Seznam zakázaných prací je ke stažení na tomto odkaze.

Vyhlášku č. 180/2015 Sb., nalezenete zdarma ke stažení na tomto odkaze.

Snad se seznam bude líbit a hlavně, snad dobře poslouží.

Případné komentáře, připomínky, směřujte níže do diskuse, nebo na diskusní fórum webu.